Priser i: 
Sök:


Det började med en t-shirt.
Eller egentligen med en tryckram, många experiment, färgkladd, drömmar och med en sida som mest var på lek. Hösten 2005 startade vi företaget Flatebö Design med noll kronor, men med en dröm. 
Här är vår historia.

Sommaren 2005 hade jag layoutat, tryckt och gjort i ordning en del merch till bandet Skyplugged som David och jag spelade i. Grejerna gick som smör, så jag tänkte "varför inte starta eget företag?" Hösten kom och jag trixade lite, hittade på lite layouter och slängde ihop en enkel sida med t-shirttryck som jag i teorin skulle kunna göra. För att spejsa till det lite, skrev jag priser och kontaktuppgifter, men det var egenligen inte på allvar, jag lekte mest webbdesigner med ett inte helt lyckat resultat. Vi hade inga tryckta t-shirts, ingen webbutik eller någon seriös plan om att min lek skulle bli en stor grej. Nejdå. Jag gick på universitetet och läste till lärare samtidigt som jag en lördag morgon skickat in papper på att starta ett företag. Den morgonen sprang jag in i sovrummet och väckte David med orden "Jag har startat företag! Du kan få sköta ekonomin!". Man skulle kunna fråga sig om jag tänkt igenom saken helt, men då skulle svaret bli nej, så den frågan ställer vi inte. Min väg från idé-sätta igång-färdig har aldrig varit särskilt lång, snarare kort, naiv och halvdan.

Dan. Så hette den första kunden. Han ville ha en armygrön t-shirt med Jesusansiktet på, för en sån t-shirt fanns ju att välja på i min låtsasaffär. Okej, tänkte jag, och struttade ner på stan för att hitta en armygrön t-shirt att trycka på. När sedan fler beställningar kom in, började jag förstå att jag gjort hela grejen lite bak-och-fram. Borde man inte hellre sälja saker som man verkligen hade? Det blev svårt att hela tiden strutta iväg och leta kläder som folk ville ha. Och detta mitt uppe i Dostojevskij, Jane Eyre och Max potta som vi läste på lärarprogrammet.

Så vi tänkte om och började köpa in kläder att trycka på. En t-shirt i taget. Jag skar ut trycken för hand i overhead-folie och tryckte med textilfärg i en screenram och fixerade med strykjärn. Inte helt proffsigt på den tiden, alltså. För att folk skulle se hur t-shirten såg ut fick vi själva kliva i den, dra in magen och försöka se snygga ut, fota in och lägga ut på flatebo.se. En t-shirt i taget. Jag minns när jag en gång hade köpt in fyra t-shirtar, tryckt och lagt ut på flatebo.se. "Åh, Gud, nu får du hjälpa mig med den här storsatsningen", tänkte jag. Och på nåt sätt spred det sig. Fort. Min storebror komponerade ihop en webbutik och vi fyllde den med t-shirts. En t-shirt i taget. Och så knappar, förstås. 

När våren kom började jag inse att jag inte skulle hinna med både studier och företag. Vi hade en del grupparbeten på skolan och jag tyckte alltid synd om mina gruppmedlemmar (förlåt igen om ni läser det här!) för att jag aldrig prioriterade studierna. Till sist hoppade jag helt enkelt av. Nu var en "storsatsning" uppe i kanske fem t-shirts, vi köpte en knappmaskin, en laserskrivare och ett riktigt screentryck. Nu skulle det bli webbutik på riktigt!

Och webbutik blev det. Vi (som innefattar min man David och mig) bodde i en tvåa-trea och i denna lägenhet fick företaget fläkas ut överallt. Det spred ut sig från gästrummet in till vardagsrummet, in till sovrummet och köket. Överallt. Somliga dagar bestod min kontakt med andra människor i att jag träffade någon när jag gick med soporna (wow, dagens stora äventyr!), annars höll jag mig hemma och layoutade på dagarna, tryckte, skickade beställningar och bredde ut företaget ännu mer. Att hålla alfabetisk ordning har aldrig varit min starkaste gåva (mamma säger att det är för att jag är så kreativ, så vi skyller på det) och företaget spred sig och spred sig därhemma. Jag vet inte hur många gånger vi gjorde om hemma för att företaget skulle få plats. Ett år fick det överta sovrummet och vi fick sova i vårt lilla gästrum där bara sängen fick plats. Det funkade hyfsat, men man blir lite trött av att klättra över varandra när man ska sova. 

Två hus nedanför oss hittade vi en ledig butikslokal som vi slog till på. Där kunde vi kombinera webbutik med design- och presentbutik plus tryckeri och lager. Vi snickrade ihop en stor del av inredningen, målade, tapetserade och gjorde snyggt. I augusti 2007 hade vi vår invigningsfest och vi stornjöt. Äntligen kunde man gå till jobbet och - framför allt - gå hem från jobbet! Att vara egen företagare är tjorvigt nog eftersom man har företaget i huvudet hela tiden, då är det extra skönt och viktigt att få ha en fysisk arbetsplats. Plötsligt kändes vår enkla lägenhet superlyxig och stor, eftersom det bara var vi och inget företag där.

Vi köpte en plotter och en transferpress och jobbade på. När jag skriver "vi" hela tiden, menar jag egentligen mig. David jobbar som instruktör och utbildar brandmän på MSB, men hjälper till med bokföring och annat på fritiden. Vi startade med noll kronor, men med en stor Gud och ett steg i taget. Så kör vi fortfarande.

Med bibelordet "Jag skäms inte, jag vet Vem jag tror på" startade vi flatebo.se. Drömmen var att hjälpa kristna att våga visa Vem de tror på. Bibelordet och drömmen finns kvar och vi har växt med det.

Nu jobbar vi lite annorlunda än vad vi gjorde i starten. Nu tillverkas exempelvis mycket av kläderna speciellt för oss, de sys upp i Estland med det där snygga, karaktäristiska sydda korset i nacken på tyger vi först tillverkat där. Vi syr upp i få exemplar med schyssta villkor hela vägen. Knapparna gör vi inte längre själva, tygkassarna trycks på tryckerier och ofta sitter jag mest som en sambandscentral och mailar med hela världen för att få hem finfina grejer till flatebo.se, det mesta egendesignade och tillverkade, andra bara inköpta.

Eftersom David pendlade 18 mil (!) varje dag till jobbet när vi bodde i Sundsvall, flyttade vi till Härnösand så han fick närmare. Huspriserna i Härnösand är ganska generösa så vi köpte oss ett stort hus där företaget fick ta nästan hela övervåningen. Sommaren 2016 flyttade vi till Storvreta, utanför Uppsala, där vi fick nya, stora lokaler och anställde übertrevlig personal. I december samma år ombildade vi Flatebö Design till aktiebolaget Me & My House Store. 

Till dig som varit och är kund hos oss, har vi ett enda ord: Tack. Utan dig och utan Gud hade flatebo.se aldrig blivit av. Tack vare dig fortsätter vi. Tusen tack också för alla uppmuntrande mail, telefonsamtal och hälsningar, det har verkligen utgjort en skillnad. Att ha härliga, kristna kunder rekommenderas verkligen, ni är underbara, världens bästa!

Ett stort tack till våra familjer är också på sin plats. Jag tror knappast att någon av er har klarat er undan att hjälpa till lite nu och då. Längs vägen har vi aldrig hört något annat än uppmuntran, alltid fått hjälp och stöd. Ni anar inte hur värdefullt och avgörande det är att ha er.

Med en innerlig önskan om allt gott och Guds rika välsignelser. I plural.

/ Josephine och familjen Flatebö